Елате с нас

Зная един кът от моята родина, където всичко е като песен, и моето знание ме изпълва с гордост - моят край е най-хубавият на земята. В него деца прохождат, слепци проглеждат за хубост, смълчани от възторг, и чужденците се прехласват от видяно и разказано и завистници се спотайват смутено. 

 

Анкета

Бихте ли посетили с.Стоките?
да
да с удоволствие
при първа възможност
вече съм го посещавал
не бих го посетил
  резултати

 

 

 
       с. Стоките ви приветства с "Добре дошли"

 

Село Стоките е разположено в подножието на Стара планина (Севлиевска община), където събират водите си чистите планински реки Росица и Негойчевица. Тези две реки, заедно с многобройните си притоци (Бяла, Багарещица, Зелениковска, Маришница и др.), определят и името на селото - "Сток" означава мястото където се събира много вода.

Днес живописното селце е начало на туристически маршрути, които извеждат към исторически и природни забележителности.

На 4 км. северно от Стоките е Батошевският манастир - основан по времето на цар Михаил ll Асен и многократно опожаряван и разрушаван. Ако тръгнете в посока към местност "Лъгът" за около 4-ри часа ще стигнете билото на планината и вече сте в национален парк  "Централен Балкан". В близката хижа Мазалат ще ви гостят с горещ чай и докато вдъхвате аромата на дивите билки, ще се любувате на чудесната гледка към скалистото чело на масива "Триглав". Оттук на запад - през резерват "Пеещи скали", по международния туристически маршрут Е3 след три часов пешеходен преход се стига до хижа Тъжа. Час повече ще ви отнеме да стъпите на най-високия старопланински връх "Ботев".

 

 

 

 

 

 

За вас

Вие, които сте вече наши гости, и вие които тепърва ще дойдете тук при нас в планината, можете да избирате на какво да се насладите, как да се забавлявате, от къде да се нахраните, какво да видите - исторически обекти, музеи, природни забележителности, старинни обичаи, традиционни празници и още и още...

 

Чуй тишината

Тук ще ви се отдаде неповторимата възможност да чуете тишината. Вашето утро може да бъде смутено единствено от ромона на планински ручей или от песента на птиците, а ако усетите че някой ви докосва нежно, не се плашете - това е планинският въздух който ви обгражда навсякъде.

 

 

Притча

Стопи се мартенския сняг и селската речица, до вчера заледена, облива с пяна своя бряг, от топъл вятър съживена.
От ранно утро още грей високо птичката се рей разпаленото слънце на модър свод небесен, и пролетта здрависва с песен. Навсякъде живот и шум. Нивята се пробуждат за своите юнаци: препълнени с отъпкан друм от работливите селяци...

П. Яворов

 

 

Очакваме ви !